DRONNING MAUD-DESSERT
FOTO: BJØRN HARRY SCHØNHAUG
Ingredienser
8 personer
5 eggeplommer
5 ss sukker
5 gelatinplater
6 dl fløte
200 g kokesjokolade
Slik gjør du
Kilde: Lien Fjellgard. Oppskriften stod i Mat fra Norge 11 2023.
Pisk eggeplommer og sukker til eggedosis.
Bløtlegg gelatinplater i kaldt vann i 5 min. Smelt
dem deretter i en liten kjele.
Hell dette opp i eggedosisen mens du visper.
Bland deretter inn pisket fløte.
Grovhakk/rasp kokesjokoladen.
Legg kremen lagvis med sjokoladen i dessertskåler.
Pynt med bær.
Sennep-sjy
3 ss grov sennep
2 dl rødvin
5 dl oksekraft (eller viltkraft)
2 sjalottløk
bein og avskjær fra carreen
Start med å brune avskjær, kjøtt og bein i en stekepanne med nøytral stekeolje. Bruk høy varme.Skrell sjalottløken, del den i to og kutt i strimler.
Stek løken sammen med kjøttet.
Senk varmen, tilsett rødvin og reduseres ned til ca. halve mengden.
Tilsett en god og varm kraft, enten fra okse eller vilt.
La sausen småputre. Når sausen har redusert til ønsket konsistens og smak, sil den i finmasket sil.
Smak til med grov sennep, salt, pepper og noen dråper sitronsaft på slutten.
Slik gjør du
Gresskarpurè
350 g gresskar
2 ss smør
1 ss olivenolje
salt og pepper
Skrell gresskaret og kutt i små biter. Kokes mørt i saltet vann.
Hell av vannet og kjør i blender med smør, olivenolje og salt.
Slik gjør du
Rosettkål
1 pk rosettkål
2 ss smør
salt og pepper
Slik gjør du
Vask rosettkålen. Deles i to.
Stekes i panne rett før servering, med litt smør, salt og pepper.
Bakt løk
4 små løk
1 ss smør
1 ss solsikkeolje
1 kvast fersk timian
salt og pepper
Slik gjør du
Skrell løken, del den i to. Stekes i panne med nøytral stekeolje, med snittsiden ned.
Når løken har fått fin farge, senk varmen. Tilsett smør. Smak til med salt og pepper og server.