Oppskrift: 3
Food, Tableware, Fruit, Ingredient, Recipe, Cuisine, Dish, Strawberries, Cream

KARAMELLPUDDING

FOTO: METTE MØLLER

" Det var helt magisk. Istedenfor vann så bruker man portvin, og koker inn med litt revet appelsinskall.

Arne Brimi




Ingredienser

Plant, Art

5 dl H-melk

100 g sukker

5 hele egg

1/2 vaniljestang, splittet


Karamellsaus

100 g sukker

1 dl vann





Kok forsiktig opp melk, sukker og vaniljestang, og trekk kjelen til side.

Rør eggene lett sammen i en bolle, og hell den varme melka over i eggene, litt og litt mens du rører. Sil blandinga til slutt.

Smelt sukkeret til karamell, og ha i litt vann og kok ut så du får en ganske tjukk og god karamellsaus.

Hell karamellsaus i bunnen av ei lita brødform eller annen ønsket form, og hell melk- og eggeblandinga over.

Sett forma i vannbad, der vannet står om lag 2 cm opp på forma.

Steik i ovn på 85–100 grader, gjerne varmluft, i rundt 1 time, men sjekk etter 45 minutter. Ovner er forskjellige, så du må følge med.

Karamellpuddingen skal fortsatt skjelve, men ikke renne, når den er klar. Du vet at karamellpuddingen er ferdig når du kan stikke en kniv i den og bryte puddingen litt til side slik at karamellsausen flyter opp. Dersom sausen ikke flyter opp, må den stå litt til.

La karamellpuddingen hvile i forma i minst 3 timer, eller aller helst natta over, før du skjærer med en kniv rundt kanten og snur den over på et fat.

Pynt fatet med pisket krem og friske bær.

Slik gjør du

Kitchen utensil, Tableware

Kilde: Arne Brimi. Oppskriften er hentet fra Mat fra Norge 5 2023.

Sennep-sjy

Plant, Art

3 ss grov sennep

2 dl rødvin

5 dl oksekraft (eller viltkraft)

2 sjalottløk

bein og avskjær fra carreen

Start med å brune avskjær, kjøtt og bein i en stekepanne med nøytral stekeolje. Bruk høy varme.Skrell sjalottløken, del den i to og kutt i strimler.

Stek løken sammen med kjøttet.
Senk varmen, tilsett rødvin og reduseres ned til ca. halve mengden.
Tilsett en god og varm kraft, enten fra okse eller vilt.

La sausen småputre. Når sausen har redusert til ønsket konsistens og smak, sil den i finmasket sil.

Smak til med grov sennep, salt, pepper og noen dråper sitronsaft på slutten.

Slik gjør du

Kitchen utensil, Tableware

Gresskarpurè

Plant, Art

350 g gresskar

2 ss smør

1 ss olivenolje

salt og pepper

Skrell gresskaret og kutt i små biter. Kokes mørt i saltet vann.

Hell av vannet og kjør i blender med smør, olivenolje og salt.

Slik gjør du

Kitchen utensil, Tableware

Rosettkål

Plant, Art

1 pk rosettkål

2 ss smør

salt og pepper

Slik gjør du

Vask rosettkålen. Deles i to.

Stekes i panne rett før servering, med litt smør, salt og pepper.


Kitchen utensil, Tableware

Bakt løk

Plant, Art

4 små løk

1 ss smør

1 ss solsikkeolje

1 kvast fersk timian

salt og pepper

Slik gjør du

Skrell løken, del den i to. Stekes i panne med nøytral stekeolje, med snittsiden ned.

Når løken har fått fin farge, senk varmen. Tilsett smør. Smak til med salt og pepper og server.

Kitchen utensil, Tableware