Staple food, Tableware, Dishware, Recipe, Plate, Ingredient, Cuisine, Vegetable, Condiment

KALKUNBRYST

med calvadossaus

FOTO: matprat.no

Plant, Art

Ingredienser

Kitchen utensil, Tableware

Slik gjør du

8 porsjoner

1 kalkunbryst med skinn,

ca. 1,5 kilo

3 ss smeltet smør

1 ts salt

½ ts pepper

3 epler

2 ss frisk salvie

CALVADOSSAUS

3 ss smør

3 ss brunt sukker

1 hønsebuljongterning

5 dl eplejuice

3 ss rosiner

ca. 2 ss maisenna

ca. 1 dl kremfløte

ca. 4 ss calvados eller konjakk

Krydre kalkunfileten med salt og pepper. Brun den i en stekepanne med smør.
Legg kalkunfileten i en smurt, ildfast form. Sett inn et steketermometer slik at spissen befinner seg i den tykkeste delen på fileten.

Ta ut kjernehuset på eplene og stek dem sammen med kalkunfileten.

Sett formen i stekeovnen ved 125 grader i ca. 1 time, til steketermometeret viser 65 grader.

La fileten ligge og hvile i ca. 15 minutter før den skjæres opp til servering.

Smelt smør og sukker i en kjele. Tilsett hønsebuljong, eplejuice og rosiner. La sausen koke et par minutter og jevn den med maisenna som er rørt ut i litt kaldt vann. Smak til med fløte og calvados.

Server kalkunfilet med brokkolibuketter, bakte epler, calvadossaus og kokte poteter.

Kilde: matprat.no Oppskriften stod i Mat fra Norge 11 2023.

Sausen lages av eplejuice, hønsebuljong, fløte - og en liten skvett av eplebrennevinet calvados som setter en fin spiss på smaken. Har du ikke calvados, kan du bruke konjakk.

Slik gjør du

Fisken deles i fire porsjoner, krydres med salt og litt pepper.

Legg litt estragonsmør på et stekebrett, og legg fisken oppå. Legg gjerne en klatt estragonsmør på toppen av fisken også.

Bak fisken i stekeovn på 180 grader i ca. 8 minutter.

Kitchen utensil, Tableware

Estragonsmør

Plant, Art

500 g romtemperert smør

1 1/2 stilk syltet estragon

1/4 potte frisk estragon

Miks alt i en foodprosessor, og oppbevar i boks i kjøleskap.


Slik gjør du

Kitchen utensil, Tableware

Smørsaus

Plant, Art

fløte

godt smør

salt

Reduksjon:

3 sjalottløk, finhakket

20 pepperkorn

3 laurbærblader

3 dl hvitvin

1 dl hvitvinseddik

Surr løken blank i litt olje. Ha i krydderne, eddik og hvitvin. Kok opp og reduser til halvparten. Sil.

Ha 1 del reduksjon og 2 deler fløte i en kjele, og kok opp. Skru ned varmen, og visp inn terninger med smør, litt og litt, til sausen er passe tykk. Smak til med salt.

Før servering skummes sausen opp med en håndmikser.

Slik gjør du

Kitchen utensil, Tableware

Blomkålpurè

Plant, Art

1 blomkålhode

2-3 ss smør

ca. 1,5 dl H-melk

1 ts sitronzest

salt

Del blomkålen i biter og kok den mør. Mos blomkålen med en stavmikser, og tilsett smør og sitronzest.

Tilsett melk, litt og litt, til pureen er glatt og fin. Smak til med salt.  

Slik gjør du

Kitchen utensil, Tableware

Grønnsaker

Plant, Art

gulrøtter

små blomkålbuketter

purre

Skrell gulrøtter og kutt i strimler. Kutt purren i tynne ringer. Blansjer alle grønnsakene i usaltet vann, og legg dem så rett over i isvann.

Før servering varmes grønnsakene i en panne med smør og bitte litt vann. Dryss på litt salt.

Slik gjør du

Kitchen utensil, Tableware

Hell den hvite sjokoladeostekremen over lakrisbunnen og legg i bringebær. Sett kaken kaldt til ostekremen stivner, minst seks timer. Server kaken med bringebærsausen og eventuelt friske bringebær.


Montering

Kitchen utensil, Tableware