Oppskrift: 2
Food, Ingredient, Recipe

BLÅSKJELL I SAFRAN

FOTO: METTE MØLLER

Plant, Art

Ingredienser

Kitchen utensil, Tableware

Slik gjør du

2–3 personer

1 nett norske blåskjell (1 kg)

2 sjalottløk, finhakket

2-3 ss olje

1 dl hvitvin

0,3 g safran

2 gulrøtter, finkuttet

2 stangselleri, finkuttet

ca.1 1/2 dl fløte

dill, finhakket

bladpersille, finhakket



Vask blåskjellene i kaldt vann og sjekk at alle skjellene er lukket. De skjellene som gaper litt, skal lukke seg når du gir dem et lite kakk. Kast dem som ikke lukker seg.

Kutt gulrøtter og stangselleri i små terninger, og forvell i lettsaltet vann.

Finhakk sjalottløk.

Varm opp en kjele med litt olje og ha i løken.

Ha deretter i blåskjell og safran, så hvitvin og grønnsaker. Sett på lokk og la det få et oppkok.

Hell i litt fløte og finhakkede urter og sett på lokket igjen.

Rist på kjelen av og til slik at skjellene blir jevnt dampet.

Når blåskjellene har åpnet seg, er det ferdig.

Det tar 3-4 minutter.

Dryss over litt ekstra med finhakkede urter til slutt.

Kilde: Arne Brimi, hentet fra Mat fra Norge 2 2024

Slik gjør du

Fisken deles i fire porsjoner, krydres med salt og litt pepper.

Legg litt estragonsmør på et stekebrett, og legg fisken oppå. Legg gjerne en klatt estragonsmør på toppen av fisken også.

Bak fisken i stekeovn på 180 grader i ca. 8 minutter.

Kitchen utensil, Tableware

Estragonsmør

Plant, Art

500 g romtemperert smør

1 1/2 stilk syltet estragon

1/4 potte frisk estragon

Miks alt i en foodprosessor, og oppbevar i boks i kjøleskap.


Slik gjør du

Kitchen utensil, Tableware

Smørsaus

Plant, Art

fløte

godt smør

salt

Reduksjon:

3 sjalottløk, finhakket

20 pepperkorn

3 laurbærblader

3 dl hvitvin

1 dl hvitvinseddik

Surr løken blank i litt olje. Ha i krydderne, eddik og hvitvin. Kok opp og reduser til halvparten. Sil.

Ha 1 del reduksjon og 2 deler fløte i en kjele, og kok opp. Skru ned varmen, og visp inn terninger med smør, litt og litt, til sausen er passe tykk. Smak til med salt.

Før servering skummes sausen opp med en håndmikser.

Slik gjør du

Kitchen utensil, Tableware

Blomkålpurè

Plant, Art

1 blomkålhode

2-3 ss smør

ca. 1,5 dl H-melk

1 ts sitronzest

salt

Del blomkålen i biter og kok den mør. Mos blomkålen med en stavmikser, og tilsett smør og sitronzest.

Tilsett melk, litt og litt, til pureen er glatt og fin. Smak til med salt.  

Slik gjør du

Kitchen utensil, Tableware

Grønnsaker

Plant, Art

gulrøtter

små blomkålbuketter

purre

Skrell gulrøtter og kutt i strimler. Kutt purren i tynne ringer. Blansjer alle grønnsakene i usaltet vann, og legg dem så rett over i isvann.

Før servering varmes grønnsakene i en panne med smør og bitte litt vann. Dryss på litt salt.

Slik gjør du

Kitchen utensil, Tableware

Hell den hvite sjokoladeostekremen over lakrisbunnen og legg i bringebær. Sett kaken kaldt til ostekremen stivner, minst seks timer. Server kaken med bringebærsausen og eventuelt friske bringebær.


Montering

Kitchen utensil, Tableware