![Leaf vegetable, Staple food, Ingredient, Recipe, Plant, Cuisine, Dish](https://cdn.vev.design/cdn-cgi/image/f=auto,q=82/private/5bUurSLRwQQhxveSUouJWfJYgoJ2/image/DG0x_lFgQA.jpg)
GRILLET RØDSPETTEFILET
MED RAMSLØK
FOTO: METTE MØLLER
![Plant, Art](https://cdn.vev.design/cdn-cgi/image/f=auto,q=82,h=1280/private/rdnKchjkghRFfoReiEy0lSvwnXg1/image/jkwbslnM8e.jpg)
Ingredienser
![Kitchen utensil, Tableware](https://cdn.vev.design/cdn-cgi/image/f=auto,q=82,h=1280/private/rdnKchjkghRFfoReiEy0lSvwnXg1/image/81Yioh8Nw0.jpg)
Slik gjør du
rødspettefilet, med skinnside
smør
ramsløkblader (eller andre
urter, f.eks kjørvel, salvie eller bladpersille)
ramsløkolje (eller annen urteolje)
salt
Ramsløkolje
1 bunt fersk ramsløk
2 dl solsikkeolje
Brett aluminiumsfolie dobbelt, og fordel litt smør utover folien.
Legg på rødspettefileten med skinnsiden ned. Ha på rikelig med ramsløkblader, eller bruk andre friske urter. Drypp over grønn urteolje, og dryss på bitte litt salt.
Plasser fisken på grillristen over god varme, og bruk gjerne lokk.
Når du ser fisken begynner å bule opp og blir litt hvit i kantene, da er det rett før den er ferdig. Den kan gjerne være litt blank på toppen.
La fisken hvile et par minutter før du serverer den.
Drypp over litt ekstra ramsløkolje før servering.
Vask og tørk bladene og grovhakk dem. Ha ramsløken i en blender.
Varm opp oljen til 68 grader, og hell den over ramsløken. Kjør sammen til en fin, glatt masse.
Sil oljen gjennom en fin sil, og avkjøl.
Kilde: Arne Brimi. Oppskriften stod i Mat fra Norge 7 2023.
Slik gjør du
Fisken deles i fire porsjoner, krydres med salt og litt pepper.
Legg litt estragonsmør på et stekebrett, og legg fisken oppå. Legg gjerne en klatt estragonsmør på toppen av fisken også.
Bak fisken i stekeovn på 180 grader i ca. 8 minutter.
![Kitchen utensil, Tableware](https://cdn.vev.design/cdn-cgi/image/f=auto,q=82,h=1280/private/rdnKchjkghRFfoReiEy0lSvwnXg1/image/81Yioh8Nw0.jpg)
Estragonsmør
![Plant, Art](https://cdn.vev.design/cdn-cgi/image/f=auto,q=82,h=1280/private/rdnKchjkghRFfoReiEy0lSvwnXg1/image/jkwbslnM8e.jpg)
500 g romtemperert smør
1 1/2 stilk syltet estragon
1/4 potte frisk estragon
Miks alt i en foodprosessor, og oppbevar i boks i kjøleskap.
Slik gjør du
![Kitchen utensil, Tableware](https://cdn.vev.design/cdn-cgi/image/f=auto,q=82,h=1280/private/rdnKchjkghRFfoReiEy0lSvwnXg1/image/81Yioh8Nw0.jpg)
Smørsaus
![Plant, Art](https://cdn.vev.design/cdn-cgi/image/f=auto,q=82,h=1280/private/rdnKchjkghRFfoReiEy0lSvwnXg1/image/jkwbslnM8e.jpg)
fløte
godt smør
salt
Reduksjon:
3 sjalottløk, finhakket
20 pepperkorn
3 laurbærblader
3 dl hvitvin
1 dl hvitvinseddik
Surr løken blank i litt olje. Ha i krydderne, eddik og hvitvin. Kok opp og reduser til halvparten. Sil.
Ha 1 del reduksjon og 2 deler fløte i en kjele, og kok opp. Skru ned varmen, og visp inn terninger med smør, litt og litt, til sausen er passe tykk. Smak til med salt.
Før servering skummes sausen opp med en håndmikser.
Slik gjør du
![Kitchen utensil, Tableware](https://cdn.vev.design/cdn-cgi/image/f=auto,q=82,h=1280/private/rdnKchjkghRFfoReiEy0lSvwnXg1/image/81Yioh8Nw0.jpg)
Blomkålpurè
![Plant, Art](https://cdn.vev.design/cdn-cgi/image/f=auto,q=82,h=1280/private/rdnKchjkghRFfoReiEy0lSvwnXg1/image/jkwbslnM8e.jpg)
1 blomkålhode
2-3 ss smør
ca. 1,5 dl H-melk
1 ts sitronzest
salt
Del blomkålen i biter og kok den mør. Mos blomkålen med en stavmikser, og tilsett smør og sitronzest.
Tilsett melk, litt og litt, til pureen er glatt og fin. Smak til med salt.
Slik gjør du
![Kitchen utensil, Tableware](https://cdn.vev.design/cdn-cgi/image/f=auto,q=82,h=1280/private/rdnKchjkghRFfoReiEy0lSvwnXg1/image/81Yioh8Nw0.jpg)
Grønnsaker
![Plant, Art](https://cdn.vev.design/cdn-cgi/image/f=auto,q=82,h=1280/private/rdnKchjkghRFfoReiEy0lSvwnXg1/image/jkwbslnM8e.jpg)
gulrøtter
små blomkålbuketter
purre
Skrell gulrøtter og kutt i strimler. Kutt purren i tynne ringer. Blansjer alle grønnsakene i usaltet vann, og legg dem så rett over i isvann.
Før servering varmes grønnsakene i en panne med smør og bitte litt vann. Dryss på litt salt.
Slik gjør du
![Kitchen utensil, Tableware](https://cdn.vev.design/cdn-cgi/image/f=auto,q=82,h=1280/private/rdnKchjkghRFfoReiEy0lSvwnXg1/image/81Yioh8Nw0.jpg)
Hell den hvite sjokoladeostekremen over lakrisbunnen og legg i bringebær. Sett kaken kaldt til ostekremen stivner, minst seks timer. Server kaken med bringebærsausen og eventuelt friske bringebær.
Montering
![Kitchen utensil, Tableware](https://cdn.vev.design/cdn-cgi/image/f=auto,q=82,h=1280/private/rdnKchjkghRFfoReiEy0lSvwnXg1/image/81Yioh8Nw0.jpg)
![](https://cdn.vev.design/cdn-cgi/image/f=auto,q=82,h=1920/private/YIDkZYpYbgNxlr4IenmT1ucIgrf1/image/lnIbdbVoLG.jpg)