BLINIS MED RØKELAKS
OG URTERØMME MED
AGURK
Foto: SYNØVE DREYER/MATPRAT.NO
Ingredienser
6 porsjoner
Blinis
½ pakke gjær
4 dl lunken melk
200 g hvetemel
50 g fin sammalt hvete
4 eggeplommer
2 ss smeltet smør
3 ss seterrømme
1/2 ts salt
4 eggehviter
2 ss smør til steking
Slik gjør du
Rør gjær ut i lunken melk (eller bland tørrgjær i melet) og tilsett hvetemel og sammalt hvete. Rør til alt er godt blandet. Dekk til bollen og la den stå kaldt natten over.
Romtemperer røren og tilsett eggeplommer, smør, rømme og salt. Rør godt. Stivpisk eggehvitene og vend dem forsiktig inn i røren. Sett røren med spiseskje til passe store blinis i middels varm stekepanne. Snu blinisene når røren har stivnet på overflaten og stek dem ferdig. Løft dem over på en rist og dekk med et rent kjøkkenhåndkle.
Skrell vekk det meste av skallet på agurken og riv den grovt. Ha den revne agurken i et dørslag og dryss over litt salt. La den stå og renne av seg i ca. 30 minutter og klem deretter ut så mye vann som mulig. Bruk gjerne litt kjøkkenpapir for å trekke ut ekstra fuktighet.
Bland revet agurk, rømme og finhakkede urter. Smak til med litt salt og kvernet pepper.
Anrett blinisen på tallerkener med litt urterømme og en skive røkelaks. Dryss litt finhakket rødløk rundt blinisene til slutt.
Kilde: Matprat. Oppskriften er hentet fra Mat fra Norge 6 2023
Urterømme med agurk
1/2 agurk
1 ss hakket frisk dill, evt. timian eller
oregano
1 beger rømme (3 dl)
6 skiver røkelaks
1 finhakket rødløk til pynt
3 stilker frisk dill
Rotmos
800 g assorterte rotgrønnsaker
(poteter, gulrot, kålrot, pastinakk)
1 dl fløte
2 ss smør
salt og kvernet pepper
fersk timian
Skrell og del alle grønnsakene. Kutt i biter. Kok alt i en kjele med lettsaltet vann til grønnsakene er møre. Hell av kokevannet og mos rotgrønnsakene sammen med smør og fløte. Smak til med salt og pepper.
Pynt med fersk timian.
Slik gjør du