Animal product, Food, Tableware, Plant, Ingredient, Recipe, Cuisine, Dish, Pork, Cooking

SYLTE

Foto: METTE MØLLER

Ingredienser

Brimi synes sylta blir best når den lages av svinehode, men det er enklereå bruke buklist.

1 svinehode,

delt i to

2 løk

8 hele nellik

2–3 ts salt per liter

vann

(eventuelt gelatin hvis du bruker buklist)




Plant, Art

Slik gjør du

Kitchen utensil, Tableware

Skyll svinehodet godt i kaldt vann. Legg det i en kjele og hell på vann til det dekker hodet.

Kok opp, og skum av. Ha i løk og krydder, og kok i minst tre timer.

Avkjøl litt. Skjær og plukk hodet rent for kjøtt. Legg så kjøtt og flesk lagvis i ei form eller syltepresse. Legg svor øverst og nederst i forma.

Sett til avkjøling i press.

Sylte av hode trenger vanligvis ikke gelatin for å henge sammen, men bruker du buklist, må du bruke gelatin. Da er framgangsmåten den samme, men koketida kan reduseres med 1 time.

Sylta blir aller best hvis den ligger i en god, sur lake noen døgn.

Lake til sylte

2 l vann

100 g salt

8 dl eddik, 7 %

Kok opp vann, salt og

eddik. Avkjøl, og legg så

sylta i laken.

Kilde: Arne Brimi. Oppskriften stod i Mat fra Norge 11 2022

Rotmos

Plant, Art

800 g assorterte rotgrønnsaker

(poteter, gulrot, kålrot, pastinakk)

1 dl fløte

2 ss smør

salt og kvernet pepper

fersk timian

Skrell og del alle grønnsakene. Kutt i biter. Kok alt i en kjele med lettsaltet vann til grønnsakene er møre. Hell av kokevannet og mos rotgrønnsakene sammen med smør og fløte. Smak til med salt og pepper.

Pynt med fersk timian.


Slik gjør du

Kitchen utensil, Tableware