Nyeste utgave

Utgave 4 2024

200 års alliansefrihet er over. Et nytt alvor har senket seg over svenske soldater. For første gang skal Sverige bidra i et oppdrag for å sikre Natos grense mot den truende naboen i øst. 600 unge svenske soldater øver på krig før de blir utstasjonert i Latvia.

India vil ta mer plass i verden. Med over 1,4 milliarder mennesker er India verdens største land etter folketall. Landets økonomi er allerede den femte største og på vei oppover. Når India nå krever sin rettmessige plass i en multipolar verden, vil det få konsekvenser – også for Norge.

Øygruppen Bougainville kan bli FNs 194. medlemsstat i 2027. De paradisiske stillehavsøyene har i en årrekke kjempet for selvstendighet fra Papua Ny-Guinea. Lokalbefolkningen er imidlertid splittet i synet på hvorvidt gull- og kobbergruver skal finansiere fremtiden som selvstendig stat.

Borgerkrig er en dyster del av vår fortid, samtid og fremtid – og setter dype spor. Derfor er det naturlig at disse politiske katastrofefortellingene også blir en del av filmkulturen. Filmen «Civil War» (2024) utspiller seg i et splittet USA.

Videre kan du lese om fem scenarioer for Russlands fremtid, om vår tids middelalderske tendenser, om indisk kvalitetskaffe som løfter mennesker ut av fattigdom, om brent libanesisk håndverkskorn, om den japanske broderiteknikken som gir nytt liv til gamle filler, om kunstig intelligent humor – og mye mer.